1 2 3 4

"A fényképészet éppen jókor jött, hogy megszabadítsa a festészetet mindenféle irodalomtól, anekdotától, még a témától is."
(Picasso)

 Hívjon most! 06/30/5216494
 Írjon e-mailt! motyomultimedia

Vörösszem effektus

vörösszem vörösszem

A fényképész egyik legnagyobb bosszúsága az úgynevezett vörösszem-hatás/effektus.

Vakuval való fényképezéskor a vaku fénye tükröződik a szemfenék ideghártyáján, a retinán. A szem szivárványhártyája szabályozza a pupilla átmérőjét. Sötétben a pupilla tágul, erősödő fényben viszont szűkül. Vakut pedig akkor használunk, amikor sötét van, tehát a fényképezni kívánt személyek pupillája még tág. A vaku erős fényének a hatására összeszűkül ugyan a pupilla, de a fény vissza tükröződése (a retináról) addigra már végbement és emiatt alakult ki, a fenti képen is látható vörös szemgolyó.

A vörösszem kialakulásával kapcsolatban jó tudni, hogy:

  • nem függ a szem színétől,
  • a gyermekeknél erősebb mert a sötétben jobban tágul a pupillájuk,
  • állatok fényképezésekor is előfordulhat a jelenség,
  • fekete-fehér fotózáskor is előfordul, csak akkor a színe fehér.

Mit tehetünk a vörösszem-effektus ellen?

  • Próbáljuk a vakut a mennyezet, vagy világos oldalfal felé irányítani (indirekt világítás).
  • Ha van rá lehetősége a vakut és az optikát célszerű egymástól távolabbra helyezni.
  • Növeljük (villany felkapcsolással) a helyiségben az alapfény mennyiségét.
  • Készítsünk azonnal újabb felvételt.

A hatás csökkentésére a korszerű fényképezőgépeknek van erre a célra kialakított programjuk, de a problémát ezek a beépített programok nem oldják meg maradék nélkül.
Ha a "baj" bekövetkezett lehet próbálkozni a különböző, ingyenesen elérhető korrekcios eljárásokkal, de érdemes szakemberhez fordulni.

Képzaj

A digitális fotózás ma még elkerülhetetlen velejárója az úgynevezett képzaj, amely a világosság és színinformáció változását jelenti a szenzoron előállított képen.

Egyszerűbben fogalmazva, a fényképezőgép elektromos áramköreinek elkerülhetetlen "terméke". A zajosodásnak három típusát különböztetjük meg, a véletlenszerű, a fix mintázatú és a sávos zajt. Mindhárom típusnak viszont két komponense van, a színzaj és a világossági zaj.

A zaj többek között az érzékenységgel az ISO értékkel van összefüggésben. Ha emeljük az ISO értékét (pl 200-ról 800-ra) akkor növeljük a zajosodás veszélyét és fordítva. Sajnos a zajosodás a fénykép egy másik igen fontos tulajdonságára is kihatással van. Az élességre. A korszerű digitális fényképezőgépeket ellátták zajszűrő szoftverrel, de ennek ára van. A képzaj ugyanis csak az élesség kárára csökkenthető!

A probléma elkerülésére, illetve mérséklésére egyetlen tanácsot tudok adni. Ha van rá lehetőség alacsonyabb ISO értékkel dolgozzunk, ugyanis a kismértékű alulexponálást könnyebb utólag korrigálni, mint a képzajt. A szakemberek 60-65%-os eredményességgel a képzajt meg tudják szüntetni!

Képzaj_1 Képzaj_2
A bal oldali kép még a zajszűrés előtti állapotot mutatja. A kép élesebb, mint a szűrt jobb oldali, de színes szemcsék borítják az árnyékban lévő felületet.