1 2 3 4

"A művészet csak jelek segítségével fordítható le a képalkotás nyelvére. De a jeleket nem lehet kitalálni. Csak úgy jutunk el hozzájuk, ha nagyon erősen törekszünk a hasonlatosságra."
(Picasso)

 Hívjon most! 06/30/5216494
 Írjon e-mailt! motyomultimedia

Hasznos fotózási tanácsok

Sokszor vagyunk úgy, hogy a felvétel készítésekor még nagyon tetszenek a képek, de kinyomtatva, vagy a monitoron nagyobb méretben már nem annyira. Mit tehetünk a jobb, tartalmasabb fotók készítése érdekében? Nagyon sokat. Először is tanulmányozzuk alaposan a gépünket, ne gondoljuk, hogy a teljes automatika üzemmód mindent megold, mert egyáltalán nem így van. És azt sem feledjük, hogy az elszalasztott lehetőség már nem tér vissza.

A felszerelés: a fényképezőgép általában adott (de ha most készülünk gépet vásárolni, vagy váltani, akkor érdemes egy szakember előzetes tanácsát kikérni). Ellenőrizzük a telepek állapotát, vigyünk magunkkal tartalék elemeket és legalább egy tartalékkártyát. Nem árt beszerezni egy derítőlapot (amelynek az egyik oldala arany színű) hasznos lehet az ellenfényben történő fotózásnál. Célszerű egy jó minőségű fotóstáska, amiben üzemen kívül meg tudjuk a gépünket védeni az erős napsütéstől.
Végül pedig egy állványra is szükségünk lehet.

Megszívlelendő fotózási jó tanácsok:

  • Kerüljük a nappal szembeni felvétel készítést. Ha mégis erre kerül sor, akkor derítésre használjuk a gép beépített vakuját, vagy a magunkkal vitt derítőlapot.
  • Vegyük figyelembe, a vízfelület reflexiós hatását és állítsuk vissza az expozíciókorrekciót (EV vagy Fé) -0,5 vagy -1 értékkel.
  • Ha árnyékban fotózunk, használjunk a derítéshez vakut.  • Nem elégséges fényviszonyok mellett a felvételt állványról készítsük el.
  • A gépet használat után tegyük vissza a táskába és ne tegyük ki erős napsugárzásnak.
  • Készítsünk próba felvételeket. Ennek csak az adatkártyánk kapacitása szab határt.
  • Végül, ne csak "lőjünk", hanem komponáljunk is!

Komponáljunk

Akkor a legjobban kifejező egy fotó, ha a lehető; legkevesebb felesleges részletet tartalmaz.

Első szabály; Koncentráljunk a fő témára és helyezzük azt a kép súlypontjába.
A kompozíció, a kép elemeinek egymáshoz való viszonya, a kép felépítése, összeállítása. Rövidebben szólva a képkivágás. A kompozícióval kapcsolatos szakirodalom, szinte végtelen, meg sem próbálkozom e helyütt a teljességre törekedni. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a kép (a fotó is) mértani formákból épül fel, a mértani formákat pedig egyenes és görbe vonalak alkotják. Az egyenes vonalak nyugalmat árasztanak, a görbék pedig mozgalmassá teszik a képet. Erről egyébként saját magunk is meggyőződhetünk.

Második szabály: Már a felvétel készítésekor igyekezzünk az előbbiek szerinti harmónia megteremtésére. Van téma (pl. egy portré) amely álló formátumú képkivágást igényel és van amely fekvőt (pl. egy tájkép).

Harmadik szabály: "A KEVESEBB TÖBB"!

Példa helytelen, illetve helyes kompozícióra (képkivágás)